Innovationer och experiment

Senaste forskningen bekräftar aktuell artrosbehandling

Artros är en av Sveriges vanligaste sjukdomar och prognoser visar att antalet drabbade personer kommer att öka i framtiden. Forskningen kring artros pågår ständigt, men något rent botemedel har inte lyckats tas fram. Den senaste forskningen förstärker och bekräftar dock den tes om behandling som är absolut vanligast idag, nämligen väl strukturerad och regelbunden fysisk aktivitet.

Nya behandlingsmetoder – placebo eller kortsiktiga

Något botemedel som definitivt botar alla symtom från artros har som sagt inte framställts ännu. De behandlingsmetoder som tagits fram och använts i relativt stor utsträckning är dels glukosamin i tablettform, samt injicering av brosk i drabbade leder – båda har sina baksidor.

Effektiviteten av glukosamintabletter har i stort sett visat sig vara låg eller icke existerande. Glukosamin är ett naturligt ämne i kroppen som används för att bilda brosk och senor. Logiken säger alltså att ett tillskott av glukosamin skulle hjälpa att bygga upp leder där brosk och senor har underskott av glukosamin. Forskningen har visat att det snarare rör sig om placebo och att tabletter med glukosamin inte har någon verklig effekt. Men bieffekterna är svaga i de flesta fall, vilket betyder att patienter som tar tillskottet och känner att artrosbesvären lindras, uppmuntras att fortsätta.

Ett annat sätt som fått ganska stor uppmärksamhet på senare år är direkt injicering av brosk. Behandlingen har visat sig lindra artrosbesvären, men i de flesta fall har resultatet varit kortsiktigt. Det injicerade brosket bryts så småningom ned, precis som tidigare brosk. Själva grundproblemet kvarstår med andra ord. Broskinjicering i kombination med en välgrundad plan för regelbunden fysisk aktivitet kan ge bättre resultat än att bara fokusera på det ena eller andra. Några klara, vetenskapliga slutsatser har dock inte kunnat fastställas än.

Billigt och effektivt med behandling hemifrån

Träning, fysisk aktivitet och hjälp från en fysioterapeut ger i dagsläget den bästa behandlingen, både på kort och lång sikt. Idag är det enklare än någonsin att utföra sin behandling hemifrån utan några som helst läkarbesök. Onlinetjänster erbjuder personlig fysioterapeut till sina patienter och utformar en skräddarsydd plan som fungerar i ditt specifika livspussel. Innan forskningsvärlden hunnit utveckla ett botemedel mot artros är ditt bästa val att fortsätta vara fysiskt aktiv. De fördelar du får i övriga delar av livet av regelbunden träning är en fantastisk bonus som inte ska underskattas.