Innovationer och experiment

Forskning om internet

Lagom till att internet fyllt 50 år börjar många forska kring ämnet. När allt fler saker är uppkopplade till nätet blir samhället också mer sårbart. Det är sådana saker man nu forskar på, och kartlägger hur internet har påverkat oss.

Internet till folket

Internet har minst sagt blivit var mans egendom, och en av fördelarna är hur lätt det är att själv kunna vara en del av det. Så var det inte under 90-talet i Sverige. Att bygga en hemsida var från början ett krävande jobb. Man behövde i det närmaste kunna programmera, och att ens ha internet hemma var dyrt och omständligt. Redan i slutet av 90-talet, blev allting betydligt enklare, och även billigare. Utvecklingen sedan dess har gått i rasande takt. Programvaror som WordPress har gjort det enklare än någonsin bygga en webbplats. Och kan eller vill man själv inte bygga sina hemsidor kan man skaffa en billig WordPress-utvecklare som sköter arbetet hela vägen. För små företag har internet betytt massor, för att nå ut till kunder utan att behöva lägga en förmögenhet på marknadsföring.

Började på UCLA

Redan 29 oktober 1969 fick internet sin födelse på det amerikanska universitetet UCLA. Då handlade det om ett enda ord man lyckats sända iväg mellan datorer, men det dröjde till 1971 innan det första e-postmeddelandet sändes iväg. Under 80-talet började internet utvecklas på riktigt även om det ännu var långt ifrån att finnas tillgängligt för allmänheten. När begreppet word wide web slår igenom 1989 ser internet sitt ljus på ett större plan, och den första webbplatsen för forskningscentret CERN lanseras. I Sverige bildas IT-kommissionen i mitten på 90-talet och Aftonbladet blir första svenska etablerade tidning att komma ut på internet. En rolig detalj är att alla .se-adresser fram till 1997 sköttes av samma man, Björn Eriksen, som själv var tvungen att godkänna alla nya svenska webbplatser, från sin egen källare. En arbetsuppgift som snabbt blev orimlig då internet blev extremt populärt i slutet av 90-talet. Uppgiften lämnades sedermera över till Internetstiftelsen i Sverige.

Bloggen kommer till Sverige

Bloggandet blir populärt under 2000-talet i Sverige och det blir allt enklare att själv kunna publicera innehåll. I Sverige blir Blondinbella det första stora namnet. Programvara som WordPress gör det enkelt att hantera sidor och internet går från att vara något som krävde yrkeskunskap, till att vara ett verktyg för vem som helst som vill nå ut med information. I Sverige uppmärksammas webbplatsen Pirate Bay i slutet av 00-talet, och man börjar diskutera frågan om fildelning över hela värden.