Ivan Pavlov var en rysk medicinare som lyckades påvisa matsmältningsapparatens detaljer men också att utföra ett klassiskt experiment kallat “Pavlovs hundar” som visade på betingning.

Varför gjordes experimentet?

Ivan Pavlov satte ut matskålar till hungriga hundar. Det benämndes för en obetingad reflex där maten var i fokus. Medicinaren Pavlov kunde mäta att hundarnas salivproduktion ökade medan de kände lukten och åsynen av maten. Vid nästföljande tillfällen så valde Ivan Pavlov att slå mot en stämgaffel för att åstadkomma en ton. Efter ett antal gånger kunde Pavlov mäta att salivproduktionen hos hundarna ökade redan nät hundarna hörde ljudet av stämgaffeln. Det blev en så kallad betingad reflex, där stämgaffeln för hundarna förknippades med matdags. Man kunde alltså plocka fram stämgaffeln för hundarna utomhus på en promenad, och de trodde att det skulle ätas mat inom kort.

Experimentet blev framgångsrikt eftersom samma princip gäller för oss människor. Vi blir kanske sugna på kaffe när vi ser ett uppdukat kakbord, eftersom det är så pass vanligt med den kombinationen vid en klassisk fika. Det visar också på att vi människor fortfarande är djur, även om vi har utvecklat ett högt tänkande till skillnad från andra djurarter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*