“När vi gräver guld i USA” är en låt som GES spelade in inför fotbolls-VM 1994 där Sverige deltog och bärgade hem sin blott andra medalj genom tiderna i fotbolls-VM. Det blev brons då och 1958 arrangerades mästerskapet i Sverige där svenskarna tog hem silvret. Vad var det då som föranledde gruppen GES att spela in en låt med den här titeln? Jo, det var mycket riktigt den gamla guldruschen i Amerika på 1800-talet! Rent formellt sett bar guldruschen i sig ingen innovation eller experiment, det var efter att man insåg att vissa stenar bar på mineraler med guld i sig. I takt med att områden exploaterades så kom det till en hel del uppfinningar.

1860-talets USA

På 1860-talet fanns inte

CIA och definitivt ingen hemsida, men på deras hemsida kan man läsa lite historia och fakta om Amerikas Förenade Stater (United States of America, USA). På den tiden var folk i gemen ofta fattiga och levde i väntan på att ett nytt jobb skulle dyka upp. När väl guldruschen kom så var de flesta fattiga män ivriga över att åka till sydvästra USA för att påbörja guldbrytningen, som vid positivt resultat kunde göra dem rika.

Att bryta guld kräver sin man och det fanns inga högtrycksborrar eller elektriska hackor på den tiden. Det var bara att ha tålamod och att erinra sig om att det som väntade var värt väntan.

Vad som också blev mer och mer vanligt var Alfred Nobels uppfinning dynamit, som på ett förhållandevis säkert sätt lät bergsprängaren spränga smidigt och enkelt. Tågen var också något som fick ett rejält uppsving. I och med de enorma avstånden som finns i varje delstat och mellan dem så var tåget ett måste. Det hade aldrig fungerat att använda hästar eller maratonlöpare, det skulle ändå ta flera år. Därför lät man anlägga tusentals mils järnväg runt om i USA, i första hand avsett för tåg med gods. Senare insåg man att folk ville resa via tåg, och då byggde man speciella passagerarvänliga vagnar med säten där folk kunde njuta av färden.

Hur bryts guld idag?

Guld bryter man genom att lokalisera bergarter och mineraler där guld är naturligt förekommande. Efter det låter man ofta robotar eller högtrycksborrar avlägsna guldet ur stenen. Guldet man får i handen är inte förädlat, och ska förädlas hos en hantverksman, ifall det är meningen att guldet ska sitta i smycken eller fästas in i möbler.

Det var alltså såväl för- och nackdelar med guldruschen i Amerika, men det var en tid då innovatörer frodades. Det här var på den tiden då elektronik var främmande, det är svårt att förstå det som nutidsmänniska att det endast för 200 år sedan inte fanns någon el att tala om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*