Brian Greene var under 90-talets slut och 00-talets början en av världens mest kända fysiker. Han blev relativt välkänd genom att författa ett antal väl säljande böcker och några TV-program som på ett pedagogiskt sätt förklarade normalt svårbegripliga koncept om vad vår verklighet består av. Framförallt talade han mycket om en teori som han själv haft en stor del i att utveckla: strängteorin.

Greene har spenderat en stor del av sitt liv till att tala om saker de flesta av oss inte ägnat så mycket mer än flyktiga tankar åt. Webbutiken Rörfokus är betydligt mer jordnära. Till dem kan du vända dig om du till exempel är sugen på att renovera ditt badrum. I deras sortiment hittar du allt från rör till speglar, vitvaror, avlopp och mycket annat. Du hittar dem på https://rorfokus.se/, besök dem där för att starta din egen badrumsrenovering.

Strängteorin

Enkelt uttryckt är strängteorin ett försök att förklara verklighetens största och minsta beståndsdelar. Enligt teorin består all materia på dess mest mikroskopiska nivåer av små, små strängar som vibrerar i olika frekvenser. När jag säger att strängteorin är ett försök att koppla samman det lilla med det stora syftar jag på att vi ännu inte har någon vedertagen teori som gör det. På stor skala tycks det som att universum fungerar enligt mekanistiska principer och enligt Einsteins relativitetsteori. I den mycket lilla världen i universums minsta beståndsdelar atomerna, den så kallade kvantnivån, råder helt andra villkor. Det är vad Greene ägnat stora delar av sitt liv åt.

Bra på populärvetenskap

Brian Greene föddes 1963 och utbildades vid Harvard och Oxford. Sedan 1996 är han anställd som professor vid Columbia University. Bland hans kända böcker finns till exempel “Ett utsökt universum” från 1999 och “The Hidden Reality” från 2011. Samma år, 2011, var Greene i Sverige för att hålla ett föredrag. Den gången var det Stephen Hawking som var headliner, han kunde dock inte komma på grund av hälsoskäl. Trots det var det fler än 1600 personer som dök upp för att lyssna på en föreläsning om strängteorin. Intressant nog var Hawking skeptiskt inställd till strängteorin, och det var nog många som på ett nördigt sätt var nyfikna på att se dem båda på samma scen. En slags boxningsmatch i kosmologins värld.

Förutom sin egen forskning ägnar sig Greene mestadels åt att informera allmänheten om vetenskapliga framsteg. I den andan var han 2008 med och grundade World Science Festival. Festivalen har som syfte att inspirera människor på vetenskaplig grund. Den går av stapeln en gång om året, hålls i New York och varar under fem dagar. Under festivalen har besökarna under tidigare upplagor kunnat bevittna tal av vetenskapliga storheter som Hawking, Roger Penrose, Oliver Sacks, Elizabeth Vargas och många andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*