Innovationer och experiment

Vetenskapliga genombrott som snart sker?

Under 2010-talet såg vi en hel del spännande utveckling på det vetenskapliga området. En kvantdator lyckades knäcka ett matematiskt problem som skulle tagit tusentals år för en vanlig dator, vi lyckades för första gången observera gravitationsvågor och vi upptäckte fler exoplaneter. Det är bara några stora upptäckter som gjordes under decenniet. Om vi ska våga oss på att titta i spåkulan, vilka framsteg kommer vetenskapen göra under 2020-talet?

Vill du i framtiden vara med och föra mänskligheten mot nya vetenskapliga genombrott? Om du studerar så brottas du kanske just nu med problem som du upplever vara nog så svåra. Hos StudyBuddy kan du få läxhjälp från människor som nyligen brottades med samma typer av problem som du.

Vi hittar ‘axion-partikeln’

Det förmodligen största genombrottet inom fysiken som skedde under det föregående decenniet var att man hittade den så kallade “gudspartikeln”, eller “Higgs boson”. Partikeln som ger andra partiklar massa. Under de kommande tio åren är chansen stor att vi lyckas hitta ännu en viktig pusselbit i universum. Det spekuleras i att axion-partikeln, om vi hittar den, skulle kunna förklara några av universums största gåtor. Mörk materia är en av vetenskapens stora frågor, vad är det, och vad består det av? Många fysiker menar att det mycket väl kan visa sig att den mörka materian är axioner, vilket skulle förklara vad runt 27 % av universum består av.

Ett universal-vaccin

Varje år sprids influensa under en eller två perioder, något som får samhällsekonomiska konsekvenser. Även om de vanliga influensorna sällan är mer allvarliga än att den som har hälsan i övrigt blir borta någon vecka från jobbet är det förstås något de flesta vill slippa. Många glömmer dock bort eller avstår från att vaccinera sig. Nu hyser forskare stora förhoppningar om att vi snart kommer att kunna producera ett universal-vaccin som skulle göra det onödigt med årliga vaccinationer.

Kvantdatorer

Googles kvantdator lyckades under 10-talet, som vi nämnde i inledningen, knäcka ett svårt matematiskt problem. Men den bedriften betyder inte att kvantdatorn ännu blivit användbar i någon bred mening. Kanske blir det under 2020-talet som ett genombrott sker. Vi kommer då ha tillgång till datorer med snudd på oändligt mycket mer kraft än dem vi har idag.

Genombrott inom hållbar energi

Att vi står inför stora utmaningar när det gäller världens miljö och klimat har inte undgått någon. Vi behöver ställa om vår energiproduktion till hållbara alternativ, och gärna utan att levnadsstandarden sjunker. Sol- och vindenergi är de miljöalternativ som används mest just nu. Jämfört med energiproduktion som sker med kol-, kärn- eller vattenkraft plågas de dock av vissa problem. När de används i stor skala uppstår ibland dippar i energiproduktionen, någonting som forskning det närmsta decenniet förhoppningsvis kan råda bot på. Antingen om det sker genom att nuvarande metoder förbättras, eller om vi hittar något nytt sätt att producera energi.



Previous Article
Next Article