Ordet “filosof” förknippas ofta med gamla stolliga gubbar med långt skägg och frisyrer som bestrider gravitationslagen. Namn som Sokrates, Platon och Aristoteles kommer ofta på tal men med handen på hjärtat, hur många vet vad de egentligen sysslade med? Visste du till exempel att filosofi ursprungligen var det vi idag kallar vetenskap, snarare än visdom och livsprinciper?
Ordet “filosof” betyder bokstavligen “vän av vishet” på grekiska och med det menade man sökandet efter allt vetande. För att vara vis krävdes kunskaper och livserfarenheter, och det inkluderade att betrakta människan och naturen, djur och blommor, arkitektur, siffror, språk och himmelsfären. För dig som ska plugga till högskoleprovet så känns det här säkert igen, då det kräver att ha koll på ett stort antal ämnen och metoder.
Den viktiga tvärvetenskapen
Anledningen till att de gamla grekerna tyckte att det var så viktigt att kunna mycket om många olika områden var att de från det ansåg sig kunna dra avgörande slutsatser om allt mellan himmel och jord. Genom att kunna räkna kunde de bedöma avstånd och höjder, och i kombination med studier av himlakropparna kunde de beräkna jordens omkrets. Att vara väl förtrogen med hur blommor pollinerades och djurkullar avlades lärde de sig om människans fortplantning och vad som drog personer till varandra.
Från alla sammanlagda kunskaper kunde filosoferna arbeta fram samhällsteorier och idéer om vilka politiska system fungerade bäst. Det är den tanken som idag återfinns inom tvärvetenskapen, och som får experter inom olika områden att lära sig om allt från runstenar till klimatförändringar.
Antika kunskaper
Ett exempel på en antik vetenskapsman som samtidigt var det vi idag skulle kalla för filosof var Herakleitos, även känd som “den dunkle” eller “den gråtande” filosofen, då han ska ha haft en rejält pessimistisk inställning till det mesta. Herakleitos ska ha levt på 500-talet f.Kr. och utarbetade, genom att studera naturen och sina omgivningar, olika teorier om hur det finns enhet och kämpande motsatser i allt som befinner sig i ständig rörelse. Bland hans mest kända citat är “Allt flyter” och hans lära kallas fortfarande för dialektik.
Själv ska han ha kommit till slutsatsen att de flesta var dumskallar och valde att leva ensam bland bergen. Då han blev sjuk vägrade han att låta läkare behandla honom då han hade mycket låg åsikt om dem. Tyvärr var hans egen slutsats om sin sjukdoms bot inte heller särskilt lyckad, då han lät begrava sig själv i en gödselhög och dog av följderna.
Även om många av antikens kunskaper var felaktiga eller fulla av brister så blev själva kunskapstörsten källa till stor inspiration för framtidens vetenskapsmän. Stora namn som Darwin och Freud var kunniga om det antika förflutna, och när Skolverket ville sluta undervisning om antiken skapade det ett ramaskri utan like. Att det antika kunnandet är grunden för allt det vi kan idag kan knappas bestridas, inklusive själva idén om att främja ett brett kunskapsområde för alla.