Något som rör de flesta människor i vardagen är bilar. De allra flesta är överens om att de vill vara skyddade när de väl är i bilen. Det är trots allt ett två ton tungt fordon som kan kollidera med objekt som väger tiotusentals ton mer.

Vad är ett bilsäkerhetstest?

Organisationen Euro NCAP sysslar med att bedöma varje bil som släppts på marknaden. Oavsett om det rör sig om en Volvo eller en Suzuki så kommer den att hamna under luppen. Det man gör vid en bilsäkerhetskontroll är att man inventerar samtliga delar av bilen, om allt sitter på ett optimalt sätt och om materialen är dugliga. Sedermera görs ett krocktest där man placerar in en testdocka vid förarsätet. Bilen får sedan fjärrstyras att krocka med en vägg eller något annat stort och tungt objekt. Meningen är att man vid kollisionen ska se hur pass omfattande deformationen är och hur stor skadan blir på både väggen och fordonet.

Efter att testet gjorts graderas bilen från 1 till 5 stjärnor. 1 är värst, 5 är bäst. Många konsumenter vänder sig till just Euro NCAP inför ett bilköp, och det kan vara en god investering. Det kan ibland vara värt att som bilköpare titta på helheten, om man anser att ett större lastutrymme är viktigare än säkerheten så har man all rätt att tycka så. Testet är bara vägledande och ska inte ses som någon absolut sanning. I praktiken finns det många scenarion som kan vara oväntade ute på vägarna. Testet prövar endast den mest vanliga incidenterna, och det är detta resultat som ligger till grund för bedömningen.

Sitta säkert i bilen vid åskväder

En del av er har kanske hört att man sitter säkert i sin bil när det åskar och dundrar där uppe bland molnen. Det stämmer faktiskt, eftersom det blir en så kallad Faraday’s-bur-effekt av det hela. Man sitter alltså säkert i en stor metallkonstruktion då den avleder elektriciteten ner i backen istället för inåt burens centrum. Det kan likställas med en åskledare som sitter på många hus och byggnader.

Vad gör man om det börjar brinna i bilen?

Om det oturligt nog börjar brinna i bilen ska man stanna den på närmaste möjliga ställe, tilkalla SOS och förbipasserande och sedan försöka släcka branden om man har en liten brandsläckare med sig.